Over WordPress

No Comments

Wat is WordPress?

wordpress-logo

WordPress is een gratis CMS en weblog-software, die onder de GPL-licentie wordt gepubliceerd. WordPress is oorspronkelijk ontworpen als software waarmee je kunt bloggen; een weblog of blog bijhouden dus. Een weblog maakt het mogelijk berichten te plaatsen, waarop vervolgens gereageerd kan worden door andere gebruikers. Een weblog kent over het algemeen geen statische pagina’s en dat is dan ook het grootste verschil met reguliere websites.

WordPress is de afgelopen tijd enorm door ontwikkeld en tegenwoordig uitstekend te gebruiken als Content Management Systeem (CMS). Met de toevoeging van statische pagina’s aan de weblog is de interactieve presentatiesite ontstaan. WordPress heeft dus eigenlijk twee werelden samengebracht; statische pagina’s met dynamische vernieuwende berichten in blogvorm.

WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund. Veel weblogs en websites maken inmiddels gebruik van WordPress. WordPress maakt gebruik van de PHP-programmeertaal. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database.

Met de komst van WordPress 3.5.1 kan er met één installatie meerdere websites beheerd worden. Door middel van thema’s (themes) of zelfgemaakte template files is de opmaak van pagina’s aan te passen, zodat er geen gebruik hoeft te worden gemaakt van de standaard vormgeving die WordPress levert. Ook zijn er talloze plug-ins beschikbaar die allerlei functies aan het weblog toevoegen.

Waarom WordPress?

WordPress is gebruiksvriendelijk: Als u met een gemiddelde tekstverwerker om kunt gaan, zal het omgaan met WordPress geen problemen opleveren. WordPress is gratis: De grootste besparing is dat je niet mee hoeft te betalen aan de ontwikkeling van een zelf ontwikkeld beheersysteem.

WordPress is een bewezen en compleet CMS systeem: In tegenstelling tot software die vanaf niets wordt ontwikkeld, is WordPress een bestaand en beproefd systeem, waarbij de meeste kinderziektes allang zijn opgelost. WordPress wordt constant verder ontwikkeld: Een enorm grote groep ontwikkelaars is continu bezig de software verder te ontwikkelen en uit te breiden.

WordPress heeft standaard voorziening voor webfeeds: WordPress biedt standaard de mogelijkheid een RSS feed te activeren om zo de inhoud van je website te delen. WordPress heeft een ingebouwde plug-in structuur: WordPress kent een ingebouwde plug-in structuur waardoor de standaard functionaliteit van WordPress met extra software – plug-ins – is uit te breiden.

Voordelen WordPress

[st_unordered listicon=”success”]

 • Winnaar Open Source CMS Award 2009
 • WordPress is zoekmachine vriendelijk, dus hogere noteringen bij bijvoorbeeld Google
 • Eenmalige aanschaf en dan alles zelf aanpassen!
 • Meerdere talen beschikbaar
 • WordPress is zeer geschikt als Content Management Systeem (CMS)
 • Meer dan 10.000 WordPress plugin’s beschikbaar
 • Eigen (unieke) custom interface (template) design
 • Een grote achterban en support op forums
 • Omdat WordPress Open Source software is, is het gebruik ervan geheel kosteloos. U bespaart daarmee de hoge kosten van een zelf ontwikkeld beheersysteem.
 • WordPress draait op servers die die geen duur besturingssysteem vereisen.
 • WordPress is een bestaand en beproefd systeem
 • WordPress heeft over de hele wereld een grote groep ontwikkelaars die constant bezig zijn de software verder te ontwikkelen.
 • WordPress ondersteund standaard webstandaarden zoals xhtml en CSS.
 • WordPress heeft een ingebouwd rechtssysteem voor gebruikers.
 • WordPress is gebruiksvriendelijk de gebruikersomgeving lijkt sterk op die van Word

[/st_unordered]

Wie werken er bijvoorbeeld met WordPress?

[st_unordered listicon=”success”]

 • CNN (http://politicalticker.blogs.cnn.com/)
 • Volkswagen (http://tdi.vw.com/)
 • NewYork Times (http://www.nytimes.com/interactive/blogs/directory.html)
 • The Voice of Holland (www.thevoiceofholland.com)

[/st_unordered]

Gratis CMS (beheersysteem)

WordPress is vrije software, die onder de GPL-licentie wordt gepubliceerd. Als uw site in eigen beheer heeft bent u vrij om te gaan en staan waar u wilt.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Wij schrijven graag!

Wij zijn uitgegroeid tot een volwaardig webbureau en schrijven graag interessante artikelen dat ondersteuning en inspiratie kan bieden bij uw eigen werkzaamheden.

Gratis SEO-analyse!

Wij bieden professionele SEO-diensten die helpen websites beter vindbaar te zijn bij organische zoekresultaten en concurreren wij om de top posities van zeer competitieve zoekwoorden.

Meer interessante artikelen

Bekijk alle artikelen
No Comments

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.